Allt fler svenskar väljer en flexitariansk livsstil. Det betyder mindre kött på tallriken, men att man unnar sig en blodig köttbit då och då.
– Det är med rött kött som med allt annat; lagom är bäst, säger Karin Nileskog, kostansvarig på ViktVäktarna.
Nästan varannan svensk säger sig vara flexitarian och äter vegetariskt en eller flera dagar i veckan, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna.
Det finns många skäl till att många väljer att minska sin köttkonsumtion. Det är nyttigt, billigare och bättre för planeten. Flexitarianer baserar sin kost på mestadels vegansk eller vegetariska ingredienser, men ibland lyxar till det med animaliska produkter såsom bland annat kött, fisk, fågel, ägg, mjölk och smör.
– För att hålla Livsmedelsverkets rekommendationer gäller det att dra ner på slentrianintaget – men dе kan man också unna sig en finare, kravmärkt och för all del blodig köttbit då och då, säger Karin Nileskog.
De som har minskat sitt köttätande är framförallt de yngre, där 52 procent av svenskarna i åldersspannet 15 till 34 väljer en flexitariansk livsstil. I åldern 56-79 är siffran något längre, 36 procent.
Allt fler överväger en köttfri kost.
Men man ser även en trend där allt fler köttätare som tidigare inte ätit vegetarisk kost har minskat. På sex år har den siffran nästan halverats, från 21 procent till 12 procent. Mest benägna att minska sin köttkonsumtion är människor bosatta i Stockholm och Göteborg. 31 procent av svenskarna som bor där har svarat att de strävar efter att äta mindre nöt-och-griskött, enligt en rapport från Food & Friends.
En bidragande orsak till detta tros vara pandemin, där det vegetariska ätandet minskades och fler definierade sig som allätare. Som en eftereffekt av pandemin har antalet allätare minskat igen, men man ser en tydlig trend att fler personer identifierar sig som flexitarianer.
Livsmedelsproducenter märker av det ökade intresset och arbetar aktivt med att utveckla växtbaserade livsmedelsprodukter. Hamburgerkedjan Max har till exempel tagit fram en helt ny grön matmeny.
– Max är en del av klimatproblemet och det är därför vi arbetat hårt sedan 2008 på att också vara en del av lösningen, säger Kaj Török, hållbarhetschef på Max.