Är du mellan 18-39 år och brukar hoppa över frukosten bör du tänka till en gång extra. Människor under 40 år drabbas nämligen mer negativt av att inte äta frukost än andra åldersgrupper.
Att prioritera frukost i vardagslivet när man hellre ligger och snoozar en kvart extra innan jobbet? Pfft, dröm vidare – säger många yngre människor. Det är ett allmänt känt fenomen att det inte är särskilt nyttigt att skippa dagens viktigaste mål, frukosten. Men ändå är det många under 40 år som gör det.
Vad som däremot är nytt är att det har mer negativa konsekvenser för att upprätthålla ett stadigt humör än vad man tidigare hade trott. Två av tre under 40 år upplever negativa konsekvenser såsom låga energinivåer, dåligt humör och trötthet de dagar de inte äter frukost. Sju av tio svenskar i åldrarna 18-39 år anser att frukostätandet är en viktig pusselbit för att komma igång med dagen och ha en bra sådan. Ganska motsägelsefullt när majoriteten av personer i den åldersgruppen hoppar över frukosten, eller hur?

Varannan svensk under 40 år hoppar ibland eller ofta över sin frukost.
Ungefär varannan person i åldersspannet 18-39 hoppar ibland eller ofta över morgonmålet. Bland folk i ålder 40-59 är det 35 procent som inte äter frukost och allra minst är det bland 60-plussarna där endast 17 procent skippar frukosten. Det visar en färsk studie om folks frukostvanor som har genomförts av YouGov på uppdrag av Arla.
– Undersökningen tyder på att personer under 40 år har svårt att få till frukostrutinerna i vardagen och att de påverkas mer negativt än andra åldersgrupper av att inte äta. Resultaten pekar även på att första måltiden är viktig för hur vi mår och presterar under en hektisk dag med jobb eller studier, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.
Men varför skippar så många frukosten om det är så viktigt? Det finns tre vanliga orsaker: man sover hellre lite extra länge på morgonen, man har ingen aptit eller så har man helt enkelt för ont om tid. Däremot är det inte helt kört om du känner igen dig – det finns nämligen en del knep du kan ta till för att få i dig dagens viktigaste mål.
– Om du har det stressigt på morgonen eller inte känner dig hungrig kanske du kan få i dig något på språng eller vänta med att äta tills du har kommit till din arbetsplats eller skola. Det viktiga är att fylla på med energi inom några timmar så att du får en bra start på dagen, tipsar Victoria Olsson.
Det mesta handlar alltså om tajming och dagens första måltid behöver inte inmundigas direkt på morgonen när du har vaknat eller innan du går till jobb eller skola.
Så här ser svenskarnas frukostvanor ut
- 67 procent av befolkningen under 40 år anser att det är viktigt att äta frukost. I åldersgruppen 40-59 år är det 71 procent och 83 procent i gruppen 60 plus.
- Drygt hälften tillfrågade personerna i åldern 18–39 år äter frukost varje vardag, respektive 65 procent i åldersgruppen 40–59 år och 83 procent i gruppen 60 plus.
- 63 procent i åldern 18–39 år upplever negativa konsekvenser och blir på dåligt humör när de inte äter frukost. Endast 35 procent i gruppen 40–59 år och 18 procent för gruppen 60 plus upplevde samma sak.