Efter prischocken på mat – nu köper vi mer onyttig mat än tidigare. Svenskarna har dragit ner på grönsaker, frukt, fisk och kött. Nu varnar Livsmedelsverket för att det kan ge effekter på hälsan.
De högre matpriserna har gjort att fyra av tio svenskar köper mindre färska grönsaker, oavsett inkomstnivå. En av tre väljer bort frukt. För de med lägre inkomster är siffrorna ännu högre.
– Att konsumenterna säger att de köper mindre av färska grönsaker är oroande. Om det ger förändrade matvanor finns det en risk för att hälsan påverkas negativt på sikt, säger Karin Fritz rådgivare på Livsmedelsverket.
Frukt och grönsaker minskar risken för bland annat fetma, hjärt- och kärlsjukdom och vissa typer av cancer. Rådet är att äta 500 gram om dagen.
Konsumenterna svarar också att de köper mindre av kött, kyckling och fisk.
Även om många skulle må bra av att äta mindre kött, kan en minskning av köttätandet bland kvinnor i fertil ålder och barn leda till risk för att deras järnintag blir lågt. Det gäller särskilt om de inte ersätter köttet med järnrika vegetabiliska livsmedel.
– Så kallade levnadsvanesjukdomar som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar kan öka på sikt om matvanorna försämras. Därför behöver vi på Livsmedelsverket följa hur både matpriser och andra faktorer påverkar hur vi äter och om det kan finnas risk för att hälsan påverkas negativt i olika inkomstgrupper, säger Karin Fritz.
Även om matkassen har blivit dyrare bär vi med oss mindre mat hem. Dagligvaruhandelns försäljning minskar. Under mars i år sjönk försäljningen med 2,3 procent, räknat i volym, jämfört med februari. På ett år köper vi 8,3 procent mindre mat räknat i volym, enligt SCB.
Det finns dock ljus i tunneln. Fallande priser på energi, drivmedel och konstgödsel gör att matpriserna förväntas sjunka framöver.