Aldrig tidigare har det hänt att försäljningen av Fairtrade-märkta produkter har minskat – förrän nu. Svenskarna köper färre ekologiska och etiska varor än någonsin.
Förra året sjönk försäljningen av Fairtrade-märkta varor med tre procent, vilket motsvarar cirka 4,8 miljarder kronor. Intresset för ekologiska och etiska produkter har föregående år ökat kontinuerligt, förutom under coronapandemin då den var relativt stabil. Men nu ser den positiva trenden ut att vända.
– Det är ett trendbrott som riskerar att påverka både mänskliga rättigheter och miljön negativt, säger Cecilia Ceder, vd för Fairtrade Sverige till Livsmedelsnyheter.
Tydligast minskning ser man på bananer och kaffe i dagligvaruhandeln, där folk väljer att konsumera icke-ekologiska produkter istället. Försäljningen av etiskt märkt kaffe ser särskilt oroväckande ut, då den har dalat med drygt 20 procent.
– Det är ett oroväckande försäljningstapp. Dagens kaffeodlare brottas med både klimatförändringar och ökade omkostnader och en hållbar konsumtion är central för att de ska kunna fortsätta med sitt jordbruk, säger Cecilia Ceder.
Fairtrade ser till att jordbrukarna får rätt till bättre betalt.
En trolig orsak till att allt fler väljer att skippa det etiskt producerade kaffet är för att det sällan säljs till extrapris på kampanj. Ungefär två tredjedelar av allt vanligt kaffe i dagligvaruhandeln såldes ut till rabatterade priser förra året.
– För många konsumenter blir steget till att välja etiskt märkt kaffe allt för högt när det andra kaffet säljs för ”3 för 99” på kampanj. Här kan dagligvaruhandeln minska tröskeln genom att även erbjuda Fairtrade-kaffe till kampanjpris, säger Cecilia Ceder.

Försäljningen av Fairtrade-märkta bananer gick ned mycket under 2022.
Däremot ökade inköp av Fairtrade-kaffe på exempelvis hotell, restauranger samt arbetsplatser. En ökning som ser ut att fortsätta även i år, vilket man tror beror på att många företag har återgått till sina vanliga konsumtionsmönster efter pandemin.
Inom vissa kategorier har dock Fairtrade-märkta varor istället ökat under förra året. Bland annat sålde man 30 procent fler chokladkakor och 36 procent mer kakao samt chokladdryck med Fairtrade-certificering. Många matjättar som bland annat Lidl och Adfood har också valt att satsa på 100 procent Fairtrade-märkta rosor, vilket gör att sju av tio rosor som säljs i Sverige har märkningen.
Det här är Fairtrade
- En internationell tredjepartscerifiering för odlade råvaror från länder med fattigdom.
- Att en produkt är Fairtrade-märkt innebär att odlaren får bättre betalt och arbetsvillkor.
- En majoritet av Fairtrade-märkta produkter är ekologiska och KRAV-märkta (dessa är dock oberoende av varandra).
- Fairtrade finns världen över, men i Sverige ägs organisationen av Landsorganisationen (LO), Svenska kyrkan och Föreningen för Fairtrade.