Nio av tio svenska livsmedelsföretag flaggar för att de inte har uppnått sina försäljningsmål under årets första kvartal. Flera har dessutom varit tvungna att dra ned på personal för att hålla ned kostnaderna.
Livsmedelsindustrin står inför den största krisen någonsin. Försäljningsvolymerna har minskat kraftigt i en takt som företagen aldrig har sett förut. Första kvartalet under 2023 bedöms som det svagaste försäljningsåret sedan 14 år tillbaka. Detta beror till stor del på att konsumenterna i högre grad väljer lågprisalternativ, då konkurrensen mellan import och butikernas egna varumärken har ökat. Ytterligare en bidragande orsak är den svaga kronan.
– Prognosmakare som försöker förutspå prisbildningen på livsmedel utifrån utvecklingen på enskilda råvarubörser och dagsfärska spotpriser har inte riktigt förstått hur producenternas verklighet ser ut, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.
Vart tredje företag har fått vidta åtgärder genom att dra ner på personal i år. Ytterligare hälften planerar att minska sin personalstyrka under andra kvartalet.
För drygt två veckor sedan rapporterade Matnytt om den positiva trenden kring sjunkande matpriser. Och för att trenden ska fortsätta måste de ökade kostnaderna för råvaror och energi avstanna, något som man tror kommer att ske under årets andra kvartal.
– Det är i sе fall ett första steg i rätt riktning och om prognoserna blir verklighet kan priserna på svenska livsmedel börja stabiliseras inom 3–6 månader, säger Carl Eckerdal.