matnytt
Kockens 9 smarta tips: Så lyckas du vid grillen

Kockens 9 smarta tips: Så lyckas du vid grillen

Nu när solen äntligen börjar titta fram är det hög tid att ta fram grillen och njuta av fint väder och goda grillkvällar. Här är mina nio bästa tips till en lyckad grillkväll.

Ingenting slår känslan att tillbringa en varm sommarkväll med nära och kära runt grillen, med doften av nyligen grillat kött och grönsaker i luften. Men för att säkerställa att din grillning blir en succé behöver du också ta hand om den på rätt sätt och använda dig av ett par bra grilltips.

Söker du tillbehör till grillkvällen har vi ett par förslag:

Kockens bästa grilltips:

Förbered köttet i förväg. Ett viktigt tips är att ta ut köttet från kylen i god tid, minst 30 minuter innan du ska grilla det. Att steka köttet från rumstemperatur är också viktigt för att uppnå jämn tillagning. Om köttet är för kallt när du lägger det på grillen kan det leda till att det blir rått på insidan och bränt på utsidan. För att få en bra timing på grillningen är det bra att ta fram ingredienserna en stund innan du tänder på grillen.

Håll grillen ren. Att förbereda grillen väl kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande. Rengör därför alltid grillen noga efter varje grillning för att se till att inte rester och smuts från din senaste grillning inte har fastnat och orsakar en dålig smak på din nästa grillning. Ingen gillar att äta brända rester. Glöm heller inte bort att tömma asklådan.

Tänd grillen i god tid. Att tända grillen i god tid och låta den värma upp ordentligt innan du börjar laga mat är nödvändigt för att uppnå jämn tillagning och att undvika att maten fastnar på gallret. När du har tänt grillen är viktigt att komma ihåg att vänta i cirka 20-30 minuter innan du börjar laga mat, så att glöden hinner bli bra och sprida en jämn värme över hela grillen.

Vänd inte köttet för ofta. Låt köttet få en fin och krispig grillyta innan du vänder det. Du kan vända köttet då och då, men överdriv inte och håll inte på och vänd det hela tiden . Stick och hacka inte på köttet medan det tillagas, använd dig still av en tång så att inte du skapar massa hål i köttet där köttsaften rinner ut och lämnar dig med torr mat.

Använd dig av en bra stektermometer. Att använda en stektermometer när du grillar kan vara ett suveränt verktyg för att uppnå en perfekt tillagning av din mat. En vanlig anledning till att mat blir över- eller underkokt är för att man inte riktigt kan avgöra när den är klar på insidan. En stektermometer löser detta problem genom att ge dig en exakt avläsning av temperaturen på insidan av maten. En bra stektermometer gör även att du slipper skära upp köttet och förlora saft och smak.

Lär dig om marinader och variera recept. Att variera recept och använda sig av marinader är ett utmärkt sätt att förnya och förbättra din grillning. Marinader ger inte bara mer smak, utan också mer mörhet och saftighet till maten. Genom att variera marinaderna kan du enkelt ändra smaken på din grillade mat och upptäcka nya smaker och kombinationer. Kom dock ihåg att låta köttet marineras tillräckligt länge så att marinaden har tid att tränga in i köttet, minst ett par timmar är en bra riktlinje.

Bli inte otålig. Att inte bli otålig medan du grillar är en viktig faktor för att uppnå goda resultat. Många grillentusiaster kan lätt bli otåliga och öppna locket på grillen för att kolla på maten. Planera därför grillningen väl i tid så du kan ha väl med tålamod för en välsmakande grillkväll.

Säkerhet först. Glöm inte bort säkerheten medans du grillar. Håll det säkert när du grillar. Håll dig nära grillen om du är ansvarig för matlagningen och bli inte distraherad. Se till att placera grillen på en stabil yta så att grillen inte kan tippa över medans du grillar. Grilla inte på en plats där det råder eldningsförbud.

Ha roligt. Grillning är inte bara matlagning, utan också ett sätt att umgås och ha trevligt. Bjud in dina vänner eller familj och njut av den goda maten och sällskapet. Se till att skapa en lugn och rolig atmosfär där alla kan njuta av din goda mat. Du kan anpassa dina recept eller marinader efter dina gästers önskemål, eller överraska dem med ett nytt recept.
LÄS MER: ICA Kvantum-butikerna som drar in mest pengar

Mejerijätten sänker priserna

Mejerijätten sänker priserna

Arla sänker priserna på alla sina produkter med i genomsnitt…
Chokladtillverkare varnar: Dyrare choklad i höst

Chokladtillverkare varnar: Dyrare choklad i höst

Priset på choklad kan komma att stiga kraftigt i höst.…
Chiapudding – börja dagen med en superfrukost

Chiapudding – börja dagen med en superfrukost

Chiapudding är en perfekt frukost för dig som vill starta…
Havrebollar – så lyckas du med fikaklassikern

Havrebollar – så lyckas du med fikaklassikern

Klassiska havrebollar är en variant av chokladbollar som fortfarande är…
Hemmagjort jordnötssmör – skippa alla tillsatser

Hemmagjort jordnötssmör – skippa alla tillsatser

Att göra hemgjort jordnötssmör är hur lätt som helst, och…
Chokladtryfflar – lyxigt chokladgodis som smälter i munnen

Chokladtryfflar – lyxigt chokladgodis som smälter i munnen

Chokladtryfflar är ett lyxigt godis som görs på en len…
Alex vann över Systembolaget – alla får sälja vin på nätet

Alex vann över Systembolaget – alla får sälja vin på nätet

Det danska bolaget Winefinders handel med vin till svenska kunder…
Arraksbollar – vuxna chokladbollar med smak av arrak

Arraksbollar – vuxna chokladbollar med smak av arrak

Arraksbollar är ett populärt bakverk i många konditorier, och görs…
Paloma – simpel och uppfriskande drink från Mexiko

Paloma – simpel och uppfriskande drink från Mexiko

Paloma är en ikonisk mexikansk drink som balanserar sött, surt…
Cloetta: Därför lägger vi ner Mums-Mums efter 90 år

Cloetta: Därför lägger vi ner Mums-Mums efter 90 år

Mums-mums har varit en favorit sedan 1933. Men efter 90…