Det är viktigt att välja rätt skärbräda, annars finns det stor risk för att det bildas bakterier. Nu slår Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien hål på myterna om skärbrädorna en gång för alla.
Alla skärbrädor är väl mer eller mindre likadana, eller? Louise Danielsson-Tham säger det motsatta och förklarar att det finns en solklar och överlägsen vinnare bland skärbrädorna.
Bara för att något är trendigt betyder det inte att det är bäst, hävdar professorn. Nackdelarna med specialdesignade skärbrädor i trä är nämligen många. För det första är det en myt att träskärbrädor är självrengörande.
– Det är en ganska stor risk att det fastnar farliga bakterier i sprickorna, varnar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, för i Nyhetsmorgon.
Inte heller går det att diska träskärbrädorna i diskmaskin och för att bakterierna ska försvinna måste man göra på ett visst sätt. Man måste först spola skärbrädan i en till två minuter i 70 grader och sedan torka den. Däremot är det fortfarande inte någon garanti för att bakterierna dör eftersom sprickorna i träet är svåra att nå.
– Varje enskild bakterie fastnar, förklarar hon.
Marie-Louise visar upp hur mycket bakterier som kan bildas på en skärbräda.
I Nyhetsmorgon visar professorn upp hur hon har topsat en spricka på en träskärbräda med en steril bomullsvamp och odlat bakterier för att demonstrera hur fort de växer och sprider sig.
– I varje prick är det mellan en miljon och tio miljoner bakterier. Det kanske inte är så hygieniskt trots alls, säger Marie-Louise.
Allra störst risk är det med kyckling på skärbrädan eftersom bakterierna kan vara farliga. Därför rekommenderar Marie-Louise att man endast använder träskärbrädor för att skiva upp bröd. För andra livsmedel, framförallt kött och kyckling, bör man helst använda en skärbräda i plast.
Vill man vara särskilt noga med hygienen kan man ha flera skärbrädor i olika färger. En särskild färg för köttet och en annan färg för grönsaker. För att vara på den säkra sidan är det också bäst att byta ut den två till tre gånger per år.