”Bojkotta Marabou som bidrar till den ryska krigsmaskinen”, skriver en insändare i Dagens Nyheter. Livsmedelsjätten Mondelez International, som äger chokladtillverkaren Marabou, svarar nu på kritiken om varför de har valt att stanna kvar i Ryssland.
Säg nej till Daim och Japp. Det är budskapet från Uliana Gottlieb, filosofie doktor i företagsekonomi, som nyligen skrev en insändare i Dagens Nyheter.
”Det globala företaget Mondelez måste göra det enda rätta: lämna den ryska marknaden så snart som möjligt”, skriver hon.
– Vi ser att detta är en mycket dynamisk och oroande situation som vi kommer att fortsätta att följa noga och justera vid behov, säger Mondelez Sverige till Matnytt om kritiken.
Enligt KSE Institute uppges Mondelez ha betalat cirka två miljarder i skatt till den ryska staten bara i fjol. Pengar som kan ha använts för att terrorisera och döda civilbefolkningen i Ukraina, understryker Uliana Gottlieb.
– Det framgår inte hur källan har kommit fram till dessa beräkningar, svarar Mondelez Sverige.

Ryssland ryter ifrån och straffar de europeiska företag som vill dra sig ur den ryska marknaden.
Mondelez International framhäver att de har bidragit med 12 miljoner amerikanska dollar, motsvarande cirka 123 miljoner svenska kronor, i stöd till Ukraina.
”Detta kan jämföras med att den ryska staten fick cirka 15 gånger mer från företaget under 2022”, kommenterar Uliana Gottlieb i sin insändare.
Vissa livsmedelsföretag har redan backat från den ryska marknaden. Bland dessa finns exempelvis finländska Fazer, Arla, Cloetta och glasstillverkaren GB. Men nu reagerar Ryssland genom att straffa företag i Europa som vill lämna genom en straffavgift där de höga skatterna går till ryska staten. Mondelez Sverige medger att de förändrade omständigheterna försvårar ett utträde från den ryska marknaden.
– Situationen är oerhört komplicerad. Vi riskerar också att överlåta hela vår verksamhet till en tredje part som kan använda alla intäkterna för sina egna intressen, säger Mondelez Sverige.