Svenskarna älskar ost. Vi äter i genomsnitt cirka 19 kilo ost per person per år enligt en kartläggning från Naturvårdsverket. För att hylla vår kärlek till ostarna firar vi ostens dag.
Ost är ett av världens äldsta livsmedel och har en historia som sträcker sig flera tusentals år tillbaka. För att uppmärksamma allt det goda med osten stiftade Falbygdens Ost en speciell dag tillägnad osten – ostens dag. Dagen har funnits sedan 2010 och infaller alltid på samma dag, den 27 maj. Den årliga traditionen är också ett sätt att försöka inspirera det svenska folket att upptäcka nya ostsorter.
Så många som 95% av svenskarna äter ost, enligt Ostrapporten 2022. Trots att svenskarna äter ost som aldrig förr har produktionen av svensk ost minskat med ungefär 40 procent de senaste 27 åren. Under samma tidsperiod har svenskarnas ostkonsumtion ökat med drygt 30 procent.
Fastän vi äter så mycket ost i Sverige är det faktiskt endast 4 av 10 ostar som äts som har svenskt ursprung. Detta beror bland annat på att importen av ost har ökat kraftigt under de senaste åren, enligt Jordbruksverket. Allra vanligast är det att hårdosten är tillverkad i Danmark, Nederländerna eller i Tyskland.
Men det finns en svensktillverkad ost som har ökat i försäljning de senaste åren.
— Den svenska grillosten har fått ett rejält uppsving de senaste åren och den produceras av både små och stora mejerier, säger Ulrika Ekström vd Svenskmärkning AB i Ostrapporten 2022.